Priznajem
Vjera
SVE U BIBLIJI JE ISTINA: Znanstvenici otkrili palaču kralja Davida

Znanstvenici s Hebrejskog sveučilišta u suradnji s Izraelskom komisijom za antikvitete iskopali su u gradu Shaarayimu palaču biblijskog kralja Davida.

Palača se prostire na tisuću metara kvadratnih. Ruševine su, tvrde povjesničari, nepobitni dokaz postojanja centralne vlasti u Judeji u doba kralja Davida u 10. stoljeću prije Krista.

Otkrivena je i velika riznica puna aretefakata – uključujući religijske predmete, pečate, grnčariju i alate. Palača se nalazi u središtu lokacije i viša je od ostalih građevina u gradu. Ima sobe s različitim instalacijama i dokazima o metalnoj industriji. Kraljevska obitelj imala je odličan pogled na zemlju, od Sredozemnog mora do planina Hebron i Jeruzalema.

Arheolozi su pronašli i veliku glinenu zgradu koja je služila kao administrativno skladište. Komisija za antikvitete se nada da će nova otkrića dovesti do proglašenja ove lokacije nacionalnim parkom.

U biblijskom gradu Shaarayimu David se borio protiv Golijata. Smatra se da je taj grad postao moderni grad Khirbet Qeiyafa, a smješten je oko 30 kilometara jugozapadno od Jeruzalema.

Tada ustadoše Izraelci i Judejci, digoše bojnu viku i potjeraše Filistejce do opkopa oko Gata i do gradskih vrata Ekrona; filistejski mrtvaci pokriše put od Šaarajima sve do Gata i do Ekrona. (1. Samuelova 17,52)  

Foto: HRT

Facebook Komentari

Stavovi izneseni u komentarima, ne odražavaju stavove uredništva portala već su to osobni stavovi autora pojedinih komentara.

Autor: Priznajem.hr


Objavljeno: 09/01/2017

Slične vijesti