Priznajem
Izdvojeno
Prosvjed Albanaca u New Yorku – Francuska odlučuje o izručenju

Albanska dijaspora prosvjedovala je ispred Misije Srbije pri UN u New Yorku, zahtjevajući oslobađanje predsjednika stranke za budućnost Kosova i bivšeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja iz pritvora u Francuskoj.

Ramuš Haradinaj uhićen je prošle srijede u Francuskoj prema Zakonu o univerzalnoj jurisdikciji Srbije i zadržan je u pritvoru, a o njegovom izručenju Srbiji francusko pravosuđe će odlučivati nakon što dobije od Srbije zahtjev za izručenje. Takav zahtjev Srbija je francuskim vlastima poslala danas.

Haaški tribunal je protiv Haradinaja 4. ožujka 2005. podigao optužnicu, kojom ga je teretio za zločine protiv čovječnost i kršenje zakona i običaja ratovanja, na osnovu individualne kaznene odgovornosti.

Haradinaj je po prijemu optužnice podnio ostavku na mjesto kosovskog premijera i dragovoljno se predao Tribunalu 9. ožujka 2005.

Haaški tribunal je oslobodio Haradinaja optužbi za ratni zločin 2012.g. Tada je Haradinaj pušten na slobodu. To je bio drugi put da je Haradinaj oslobođen optužbi.

Facebook Komentari

Stavovi izneseni u komentarima, ne odražavaju stavove uredništva portala već su to osobni stavovi autora pojedinih komentara.

Autor: Priznajem.hr


Objavljeno: 10/01/2017

Slične vijesti