Priznajem
Hrvatska
NOVA MJERA OD 1. SIJEČNJA Kako do posla u službi države? MORH ima plan

Na temelju dugoročnog plana razvoja Oružanih snaga predviđeno je da temeljnu obuku godišnje prođe 2000 dragovoljnih ročnika, no stvarne brojke puno su niže.

Damir Krstičević nedavno je najavio da će s povećanjem proračuna MORH povećati i naknadu za osobe koje se dragovoljno priključe vojnom osposobljavanju.

Kako su nam potvrdili iz MORH-a, od 1. siječnja na snagu su stupile izmjene Pravilnika o dragovoljnom vojnom osposobljavanju kojima se ova naknada povećava na 2000 kuna.

“Dragovoljnim vojnim osposobljavanjem ročnici stječu vojna znanja i vještine za obnašanje vojničkih dužnosti u Oružanim snagama RH te potrebna znanja i vještine za služenje u pričuvnom sastavu OS RH. Ono je ujedno i uvjet za prijam u djelatnu vojnu službu”, poručili su iz MORH-a.

Program dragovoljnog vojnog oposobljavanja provodi se od 2008. godine, nakon što je zamrznut obvezni vojni rok. Cilj te izmjene Zakona o obrani, koju je donio tadašnji ministar obrane Berislav Rončević i potvrdio Sabor, bilo je stvaranje profesionalne vojske. Ukidanje obveznog vojnog roka objašnjeno je njegovom neisplativošću te ulaskom Hrvatske u NATO. Dotad je vojni rok trajao šest mjeseci.

Podrži portal priznajem.hr

Danas temeljna obuka dragovoljnih ročnika traje dva mjeseca i provodi se u Požegi i na Vojnom poligonu Gašinci. Iako je ona uvjet za prijem u djelatnu vojnu službu, iz MORH-a su istaknuli i kako se njenim završetkom ne dobiva automatski posao u Oružanim snagama već se oni koji odrade dragovoljnu vojnu obuku mogu javiti na javni natječaj “koji Ministarstvo raspisuje sukladno potrebama i godišnjem planu”.

Da povećanje naknade za dragovoljne ročnike nije motivirano samo porastom proračunskih sredstava za MORH pokazuje i navod iz Dugoročnog plana razvoja Oružanih snaga Republike Hrvatske za razdoblje od 2015. do 2024. godine: “Od 2008. godine suspendirano je obvezno služenje vojnog roka i uspostavljeno dragovoljno služenje, ali je godišnji broj dragovoljnih ročnika (od 500 do 800) bitno manji od predviđenoga (2000 dragovoljnih ročnika), prije svega zbog nedostatka financijskih sredstava”.

Izvor: dnevnik.hr/Foto: MORH

Facebook Komentari

Autor: Priznajem.hr


Slične vijesti